Certyfikat Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej

Opublikowano w Życie szkolne

Podstawowym celem Projektu KIK/34, realizowanego w latach 2011-2017 na terenie całego kraju, jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie otyłości i nadwadze oraz innym chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie prozdrowotnej zmiany żywienia i zwiększenia poziomu aktywności fizycznej. Głównym realizatorem Projektu jest Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, a partnerami: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Polskie Towarzystwo Dietetyki. Projekt ten, współfinansowany przez Rząd Szwajcarii, to jedno z pierwszych przedsięwzięć tego typu realizowanych w Polsce, jest także objęty patronatem Minister Edukacji Narodowej.

W roku szkolnym 2013/2014 Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II w Wołczynie przystąpiło do realizacji projektu w ramach Szwajcarsko – Polskiego Projektu „Zachowaj równowagę”.

Efektem końcowym jest certyfikat przyznany naszej szkole jako przyjaznej żywieniu i aktywności fizycznej.

Przedstawienie działań podejmowanych w ramach realizacji programu:

  1. Organizacja przez uczniów imprezy sportowo-rekreacyjnej
  2. Integracja klas I pod hasłem ,,Spartakiada na wesoło”
  3. Wdrożenie systemu oceniania z wychowania fizycznego
  4. Organizacja wspólnych II śniadań na terenie szkoły, zapewnienie odpowiednio długiej przerwy śniadaniowej
  5. Zapewnienie obiadów szkolnych zgodnych z zaleceniami/normami
  6. Zmiana asortymentu w sklepikach szkolnych, automatach z napojami i żywnością sprzedawaną na terenie szkoły na prozdrowotne
  7. Ograniczenie wpływu reklamy żywności i napojów na terenie szkoły
  8. Umieszczanie na terenie szkoły plakatów lub posterów promujących zdrowe żywienie
  9. Prowadzenie przez uczniów działań promujących zdrowe żywienie
  10. Organizowanie zajęć motywujących uczniów do samodzielnych prozdrowotnych wyborów:
    • Światowy Dzień Rzucania Palenia,
    • Od dziewczynki do kobiety,
    • Wspólne śniadania,
    • Dzień prostego kręgosłupa.
    • Nasz jadłospis na różne pory roku,
    • Test wiedzy żywieniowej,
    • Cykl zajęć opartych na scenariuszach prozdrowotnych: Warzywa i owoce 5 razy dziennie- to proste, wybory żywieniowe- produkty zalecane i niezalecane w żywieniu,
    • Gazetka szkolna ze zdrowym jadłospisem.
    • Projekt edukacyjny: Zdrowe i niezdrowe nawyki żywieniowe
  11. Organizacja imprez upowszechniających zdrowy styl życia dla uczniów i rodziców - edukacja rodziców
  12. Organizowanie na terenie szkoły programów i projektów edukacyjnych z zakresu zdrowego stylu życia: Trzymaj Formę, Znajdź właściwe rozwiązanie, Zdrowe i niezdrowe nawyki żywieniowe